Полезные советы

Все про контейнери з поліпропілену: розповідають експерти «НОРМАК»

28.12.2021

Контейнер для зберігання продуктів із поліпропілену 1/1 — компанія «Нормак»

Поліпропілен відноситься до термопластичних полімерів. Головна особливість таких видів пластику — можливість повторної переробки, на відміну від термореактивних пластиків, які не можна повторно розплавити і формувати в новий виріб.

Поліпропілен плавиться при температурі +175 °C, але розм’якшуватися починає вже при +140 °C. Максимальна температура тривалої експлуатації виробів з цього матеріалу не може бути більшою за +140 °C, але в залежності від особливостей пластика вона може змінюватися і знаходитися в межах + 100–110 °C.

Поліпропілен у промисловості

Вироби з поліпропілену часто можна зустріти в повсякденному житті. З нього роблять:

  • посуд і багато товарів народного споживання (контейнери для продуктів, ковші, совки, тремпеля і т. п.);
  • інгалятори, шприци та інші дрібниці, які використовуються в медицині;
  • запчастини для автомобілів та побутової техніки;
  • пакувальні матеріали.

Що характерно для цього матеріалу?

Перед тим, як перейти безпосередньо до харчових контейнерів з поліпропілену, розглянемо загальні характеристики цього пластику:

  • висока механічна міцність та еластичність (що повністю виключає ймовірність появи відколів);
  • невелика маса (поліпропілен вважається найлегшим з усіх полімерів);
  • температурний діапазон використання в середньому від -20 до +120 °C (більш точно ці параметри завжди вказуються виробниками окремих виробів);
  • оптимальне співвідношення хороших експлуатаційних якостей та ціни;
  • непориста структура матеріалу, завдяки якій всередині нього не накопичуються бактерії та залишки їжі.

Обмеження у використанні поліпропілену

Одна з особливостей поліпропілену — низька стійкість до ультрафіолету. Якщо виріб постійно знаходиться на сонці, він стає більш ламким та крихким. Тому коли поліпропіленові труби мають бути розташовані на відкритому повітрі, їх захищають додатковим покриттям з фольги або іншого спеціально призначеного для цієї мети матеріалу.

Друга особливість стосується мінімальної температури, при якій можна використовувати поліпропіленові вироби. З огляду на властивості матеріалу, рекомендовано, щоб ця температура не була менше за -20 °C, тому що тоді пластик стане більш крихким і може тріснути навіть при незначному впливі.

Все про поліпропіленові контейнери для зберігання

У поліпропіленових контейнерах зручно зберігати і транспортувати продукти. В таких ємностях їжа довше зберігає свою свіжість.

Крім того, такі ємності дозволяють доцільно організувати простір кухні з дотриманням всіх правил товарного сусідства.


Легкі поліпропіленові бокси, які не б’ються навіть при інтенсивній експлуатації, часто використовуються кейтеринговими компаніями.


Питання, яке хвилює всіх

При використанні для зберігання харчових продуктів будь-яких виробів із пластику важливо оцінити, наскільки це безпечно. Тому відразу зазначимо: FDA схвалює поліпропілен як матеріал для виготовлення харчових контейнерів.

Контейнер для зберігання із кришкою поліпропілен 1/1 — компанія «Нормак»
Використовуйте поліпропіленовий посуд у температурному діапазоні, зазначеному виробником

Які продукти можна зберігати у ємностях з поліпропілену?

У поліпропіленових контейнерах можна зберігати сухі сипучі продукти (борошно, цукор, крупи, спеції і т. п.), продукти з високим вмістом вологи (овочі, фрукти, м’ясо, рибу), снеки та готові страви. Також існують спеціальні контейнери для зберігання і розстоювання тіста, наприклад такі: https://normak.com.ua/boxy-dlya-testa.

Як мити контейнери з поліпропілену?

Для миття боксів з поліпропілену підійдуть ті ж миючі засоби, що і для керамічного посуду. Контейнери можна мити вручну та в посудомийній машині.


Щоб очистити поверхню поліпропіленового контейнера від забруднень, використовуйте поролонову губку або м’яку серветку. Від металевої губки на поверхні ємності можуть залишитися подряпини.


Експлуатаційні якості

Розбити контейнер з поліпропілену в умовах закладів громадського харчування практично неможливо. Цей матеріал — не крихкий і не ламкий. Ламким він може стати тільки при температурі нижче допустимої (в середньому, це -20 °C).

Але при правильній експлуатації цей пластик відмінно витримує навантаження, тому вироби з нього — довговічні і не вимагають частої заміни на підприємстві громадського харчування.


Контейнери з поліпропілену рекомендовано замінювати на нові кожні три роки. Це час природного зносу пластика, протягом якого він втрачає еластичність і стає більш крихким.


Яку форму обрати?

Контейнери з поліпропілену можуть бути циліндричної або прямокутної форми. Прямокутні бокси дозволяють використовувати простір більш ефективно, ніж круглі. Це особливо важливо, коли мова йде про розміщення їх на полицях холодильника або в морозильній камері.

Колір контейнерів для зберігання

Поліпропіленові ємності зазвичай виробляються в білому кольорі. Вони можуть бути непрозорими або напівпрозорими. Напівпрозорі контейнери дуже зручні для швидкої ідентифікації необхідного продукту.

Які моменти варто врахувати при виборі контейнерів з поліпропілену?

При виборі контейнерів зверніть увагу на такі нюанси:

  • наскільки щільно закривається кришка (адже саме кришка не дає розповсюджуватися запахам);
  • чи можна використовувати ємність в НВЧ-печі (цю інформацію вказує виробник, як правило, у вигляді маркування на посуді);
  • чи є на контейнері градуювання.

Якщо плануєте купити ємності для тіста, контейнери для сипучих продуктів або інше обладнання для HoReCa, звертайтесь до спеціалістів компанії Нормак.

Контакти компанії «Нормак»

Сайт: normak.com.ua

Телефон: 044 383-59-50, 068 564-58-52, 066 055-18-99

Адреса: вул. Робоча 89, м. Дніпро, 49008, Україна

Email: info@normak.com.ua

Instagram: instagram.com/normak_ua/


Опубліковано на замовлення
Ideas Bureau Slav.ua

Ideas Bureau Slav.ua — комплексне просування вашого бізнесу. Надійно. Професійно.

Сохранить в: