Полезные советы

Обираємо волокно для грядки правильно - мульчувальне чорне агроволокно, чи біле?

13.12.2023

Садівники та огородники завжди цікавляться тим, що може полегшити працю, допомогти в вирощуванні рослин. Роздивимось, що являє собою агроволокно. Які в нього особливості та нюанси? Різновиди та переваги. 

Агроволокно — матеріал, який використовується в садівництві. Також це незамінний помічник в городніх роботах, як на приватному підприємстві, так і в колгоспах. 

Обираємо волокно для грядки правильно - мульчувальне чорне агроволокно, чи біле?

Основна функція агроволокна — захист рослин від різноманітних шкідників. Також воно допомагає підвищити урожайність, збільшує термін використання грядок. 

Основна мета використання агроволокна

Спочатку потрібно визначитись, задля чого вам потрібно агроволокно. Саме від мети залежить товщина, яку потрібно обрати. Роздивимось більш детально. 

  1. Для того аби вирощувати ранні культури, можна використати волокно товщиною від 17 до 19 г/м². 
  2. Для того щоб захистити рослини від різноманітних шкідників, потрібна товщина від 30 до 50 г/м². 
  3. Для можливості підтримати оптимальну температуру та вологість грунту під час вирощування рослин, знадобиться агроволокно товщиною від 17 до 30 г/м². 
  4. Щоб захистити рослини від різноманітних механічних ушкоджень, потрібно використовувати агроволокно від 17 до 150 г/м². 

Щільність матеріалу визначається вагою на один квадратний метр. Чим більша щільність, тим більша міцність матеріалу. Прийміть до уваги під час вибору. 

Робимо правильний вибір

Для того, аби зробити правильний вибір розміру, потрібно визначитись з розміром грядки. Якщо грядка великих розмірів, потрібне волокно приблизно від 2 до 3 метрів. Якщо грядка маленька, підійде волокно приблизно до 1,5 метра. 

Також спеціалісти рекомендують купувати волокно в рулоні, так набагато зручніше. 

В такому рулоні може бути до 100 метрів, його вистачить на будь-яку грядку. Як на саму велику, так і на маленьку. Наприклад, невеличкий парничок, де вирощується різноманітна розсада для майбутніх грядок. 

Різновиди агровлокна

Має значення не тільки щільність матеріалу, а також і різновид кольору. Є біле, а також мульчувальне чорне агроволокно. Роздивимось, що воно собою являє. А також, які у кожного переваги та особливості. Розглянемо нюанси. 

Біле агроволокно

Біле агроволокно 50 г/м2 використовується для захисту рослин від морозів та заморозків. Його структура допомагає саме забезпечити тепло рослинам в холодну пору року. Допомагає зберегти тепло, захищає рослини від холодного повітря. 

Використання агроволокна — гарне рішення для ніжних рослин, які потребують сонячного тепла. А саме — томати, перець, баклажани. Саме ці рослини потребують якомога більше тепла. До того ж, таке агроволокно частіше використовується в різноманітних теплицях. 

Чорне агроволокно

Такий матеріал допомагає швидко поглинати тепло. Дуже корисне в холодних кліматичних умовах. Особливо там, де потрібне дозрівання плодів. Також чорне агроволокно захищає від ультрафіолетових променів, які випромінює сонце. Такий матеріал допомагає запобігти перегріванню листя та квітів. А також запобігає перегріванню плодів. Якщо рослини висадити в спеціальні отвори, весь бур’ян залишиться під агроволокном. 

Він загине від нестачі сонячного світла, і ваша грядка завжди буде чиста. 

Як правильно застелити агроволокно

Роздивимось, як правильно стелити агроволокно: 

  • перш за все, треба підготувати грунт, видалити непотрібні рослини, видалити камені, вирівняти землю;
  • далі потрібно розгорнути волокно по землі, простягнути повздовж ділянки, яку потрібно буде використовувати;
  • наступним кроком буде закріплення агроволокна, засунувши його під край грунту, також закріпити спеціальними гаками, щоб зафіксувати матеріал, а гаки потрібно розташувати на відстані від 30 до 50 см один від одного;
  • в матеріалі потрібно зробити отвори для рослин, щоб було місце для росту, головне, аби місце було тільки для рослини, бур’яни не повинні проростати через тканину.

Це основні поради для обрання агроволокна. Перш ніж обирати волокно для рослин, скористуйтеся нашими порадами, і урожай обов’язково вас порадує. Головне — пам’ятати, що біле волокно здатне пропускати через себе світло, тепло. Саме його використовують для теплиць. А чорне волокно більше підійде для мульчування.


Сохранить в: